Leiritulet - kasvun yhteisöt
Suomalaisen teknologiateollisuuden tulevaisuus on vahvasti sidoksissa globaaleihin muutosvoimiin: digitalisaatioon, kestävään kasvuun ja kykyyn menestyä kansainvälisessä kilpailussa. Menestystä ei saavuteta ilman osaavia ihmisiä. Teknologia-alan yrityksiä koskettavia kasvun teemoja ovat esimerkiksi tekoäly, kiertotalous, kansainvälinen b2b-myynti ja osaamisen varmistaminen.
Globaali kilpailukyky edellyttää uudistumista ja halua menestyä.
- Kasvuryhmä on kasvuhaluisten keskisuurten suomalaisyritysten liike, jossa jäsenet auttavat toisiaan kasvamaan maailmaa muuttaviksi menestystarinoiksi.
- Teknologiateollisuuden alueelliset Kasvuverkostot vahvistavat teknologiayritysten kasvukykyä eri puolella Suomea. Kasvuverkostoissa hyödynnetään Kasvuryhmän vertaisverkoston ja -sparrauksen periaatetta pk-yritysten omistajien ja johtajien kanssa. Kasvuverkostojen toiminta käynnistyi vuoden 2017 aikana Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Länsi-Suomessa kasvun teemailloilla. Vuoden 2018 aikana toiminta syvenee konkreettisen kasvun tukemiseksi pienryhmissä.
- Myynnin koulutusohjelman pilotti "Miksi puhelin ei soi" järjestetään keväällä 2018 pk-yrityksille.
Digitalisaatio on globaali megatrendi. Suomenkin talouden kasvumahdollisuudet liittyvät pitkälti digitalisaatioon.
- Teknologiateollisuuden RTECO-hanke edistää talouden digitalisaatiota. Tammikuussa 2018 starttasi eKuitti-ekosysteemi.
- Teollisen internetin foorumi FIIF siirtyi vuoden 2018 alussa DIMECCin johdettavaksi.
- Maankoodauskurssit ovat yritysten lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Eri yrityksistä koottu joukko huippuammattilaisia kokoontuu muutamaksi viikoksi etsimään ratkaisua yhteiskunnalliseen ongelmaan.
Kestävä kasvu on suomalaisen teknologiateollisuuden tavoitteena. Suomi on maailman edelläkävijä vähäpäästöisen teknologian käytössä.
- Vuonna 2018 käynnistyy valmistavalle teollisuudelle suunnattu Sitran ja Teknologiateollisuuden Kiertotaloudesta kasvua teknologiateollisuuteen -ohjelma, joka keskittyy kiertotalouden mukaisten liiketoimintamallien kehittämiseen.
- Teknologiateollisuuden tukema Upright Project rakentaa tekoälypohjaista ratkaisua yritysten nettovaikutuksen mittaamiseen.
Osaavat ihmiset ovat kaiken menestyksen takana. Teknologiateollisuus tarvitsee kymmeniätuhansia uusia osaajia tulevien vuosien aikana.
- MyTech-ohjelma tarjoaa yläkoulujen ja lukioiden opettajille valmiiksi konseptoidun ilmiöoppimisen mallin, jossa valittuun teemaan – kiertotalous ja ilmastonmuutos, terveys- ja hyvinvointi tai tulevaisuuden elinympäristö – syvennytään toiminnallisella opintokäynnillä korkeakoulussa ja yrityksessä. MyTech Skills tarjoaa verkoston ammattioppilaitosten ja yritysten väliselle yhteistyölle. MyTech.fi:hin on koottu valintojen tueksi tietoa: sieltä löytyy nuorten osaajien ura- ja opiskelutarinoita sekä teknologiateollisuuden yritysten kesätyö- ja harjoittelupaikkoja.
- Women in Techin tavoitteena on innostaa lisää naisia teknologia-alalle ja herättää keskustelua opiskeluun, ammattiin ja uraan liittyvistä valinnoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä.
- Työkaari kantaa -hanke on teknologiateollisuuden työnantaja- ja työntekijäliittojen yhteishanke, jonka tavoitteena on työhyvinvoinnin paraneminen koko työkaaren aikana ja sitä kautta työurien eheytyminen ja piteneminen.
Lisätietoja:
Laura Juvonen, johtaja, Kasvu ja uudistuminen